Evropská unie

ADMP

Zrod ukrajinského komunitního centra v Plzni

Zrod ukrajinského komunitního centra v Plzni

Zrod ukrajinského komunitního centra v Plzni
Hlavní rubrika: Co je nového?
Rubriky: Co je nového?
Datum zveřejnění: 6. ledna 2023

Na začátku byla myšlenka… Kde si budou hrát naše děti na Čechovce, až nastanou zimní studené a nevlídné dny a nebudou moct běhat po zahradě? Kde jim vybudovat prostor pro jejich hry? 

Při urputném hledání a využití sklepa pro sestěhování skladových prostor, jsme našly 3 místnosti, které mohly být vhodné pro myšlenku vytvořit větší kobercovou klubovnu pro děti, ale i pro ženy na cvičení a pro další využití, které přinese život. „Vybouráme tyhle 3 příčky, vymalujeme a bude to krásné!“ rozhodli se dobrovolníci. Skvělá myšlenka, ale tak jednoduché to samozřejmě nebylo. Bylo potřeba získat souhlasy s úpravami od majitele budovy a najít odborníky, kteří nám pomohou. S vybouráním příček, instalací elektřiny, vymalováním a položením koberce. Nevyhnula se nám ani havárie v odpadní šachtě, která prostory prochází, takže začátek byl skutečně dobrodružný.

Náš sen byl otevřít prostory jako dárek dětem k Mikuláši, který naši ubytovaní slaví 19.12. Měli jsme na práci necelých 5 týdnů. S úpravami a vymalováním prostoru v rozměru bezmála 60 m2 nám pomohli studenti a pedagogové ze Středního odborného učiliště stavebního, Plzeň, Borská 55, rozvody elektřiny zajistil pan Petr Balák z Kaznějova, koberec položila firma Amadeo. Havárii vody a další práce, se kterými jsme si nevěděli rady, flexibilně pomáhala řešit firma C+V Instalatérské práce s.r.o. Finance, za které moc děkujeme, jsme získali z Plzeňského kraje, MVČR a pomohla i část z darů od Lékařské komory a MO Plzeň 3. Kromě peněžních přišly i dary materiální a tak děkujeme Kooperativě v Plzni za sestavu skvělých židlí do klubovny. Záclony do všech místností nám ušily ženy, expertní dobrovolnice, z Kooperativy a České podnikatelské pojišťovny. Záměru fandili, a kde to bylo možné, zapojili se i TOTEMoví zaměstnanci.

Tady by naše cesta ke Komunitnímu centru mohla skončit, ale jak už to tak bývá, najednou se něco stane a člověk se nadechne a musí jít dál. To něco pro nás byl dar od Sportovního klubu TALENT PLZEŇ HANDBALL, oddílu mladších dorostenců házenkářů pod vedením Jiřího Hynka a tím darem byla krásná nová kuchyňská linka. Do „tělocvičny“ nám moc nezapadala, a tak jsme hledali další prostory, kde by se dala vybudovat komunitní kuchyňka. Další 3 místnosti, které byly hodně zanedbané, a bylo potřeba je upravit, jsme našli okamžitě. Ale bylo jasné, že to už budeme muset zvládnout sami – dobrovolníci a naši ubytovaní. Neuvěřitelná energie běžela dnem i nocí, kdy se škrábalo, penetrovalo a malovalo… Pracovní postupy dodával spolehlivě Youtube a dobrovolníkům se dařilo postupně připravit všechny 3 klubovny. Objednával se nábytek, vybavení a spotřebiče do kuchyně a v předvánoční době jsme se téměř modlili, aby vše dorazilo včas. První problém, který jsme nedokázali vyřešit, bylo sestavení kuchyňské linky a instalace rozvodů a spotřebičů. Tady nám moc pomohli Elektromontáže, s.r.o a truhláři z STAMAT Plzeň, spol. s r.o.  

Všechno jsme stihli. Díky ochotě a flexibilitě všech, kteří se zapojili. Z myšlenky na jednu větší místnost pro děti vzniklo krásné komunitní centrum, které má velkou kobercovou klubovnu, komunitní kuchyni, komunitní jídelnu, která se může přeměnit v učebnu, místnost pro poradenské služby, nebo v pohodlný obývák pro sledování pohádek. Třetí místnost pak slouží jako coworkingové centrum pro přípravu do školy nebo pro práci z domova.

19.12.2022 proběhla první akce Mikulášská pro děti a bylo úžasné sledovat nadšení v dětských očích, rozzářené dobrovolníky i dospělé maminky a babičky, které na Čechovce bydlí. Ještě budeme spoustu věcí dolaďovat, ale celou rekonstrukci jsme zvládli za 5 týdnů, včetně havárky vody, a to je téměř jako zázrak. Děkujeme všem, kteří přispěli k tomu, že se naše ukrajinské děti 19.12.2022 mohly radovat a tančit a zpívat písničky nejen Mikuláši, ale mohly se potkat i českými čerty a anděly, kteří do jejich tradic zatím nepatřili.

 

Za organizátory: RDC Plzeňského kraje