Evropská unie

ADMP

Letošní dobrovolnická konference

Letošní dobrovolnická konference

Tradice dobrovolnických konferencí pokračuje
Hlavní rubrika: Co je nového?
Rubriky: Co je nového?
Datum zveřejnění: 21. června 2018

Liberecké Lidové sady hostily 20. a 21. června 18. ročník mezinárodní konference, letos s názvem Dobrovolnictví, mezigenerační a komunitní vztahy. Konferenci pořádaly: Komunitní středisko KONTAKT Liberec, p. o. a HESTIA – Centrum pro dobrovolnictví, z. ú.

Konference se konala za podpory Krajského úřadu i města Liberec a na zahájení přišli účastníky konference pozdravit Tibor Batthyány, primátor města Liberec a také PhDr. Mgr. Ivan Langr, náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu.

Na uspořádání konference se také podílela, v rámci projektu PADMÉ- Profesionalizace Asociace Dobrovolnických Mentoringových programů (CZ.03.2.63/0.0/0.0/99_041/0002249) i Asociace dobrovolnických mentoringových programů, z.s.

„Tým liberecké příspěvkové organizace KONTAKT sice podobnou akci pořádal poprvé, ale v přípravách a průběhu konference to vůbec nebylo a znát a všechno bylo perfektně nachystané a moc děkuji, že letošní štafetu v pořádání konference naši kolegové tak úspěšně převzali,“ loučil se v závěru druhého dne PhDr. Jiří Tošner z HESTIA Centra pro dobrovolnictví.

Program konference byl velmi zajímavý a české i moravské mentoringové dobrovolnické programy v něm byly silně vidět, protože díky naší asociaci, která patřila mezi spolupořadatele a partnery dvoudenní konference, se konal celý odpolední blok s názvem: Představení a diskuze o dobrovolnických mentoringových programech, včetně mezigenerační spolupráce, který moderovala Mgr. Zuzana Hasanová.

Společenský večer, který hostitelé připravili v přísálí a na terase Lidových sadů byl nezapomenutelný svou atmosférou a také kulinářským uměním místních mladých kuchařů a tak se podařilo účastníkům konference nabídnout příjemný čas a prostor na neformální setkávání a výměnu zkušeností. Prohlídka nedaleké ZOO a večerní dixiland byly pak už třešničkami na konferenčním dortu, který liberečtí dobrovolníci pro účastníky nazdobili.

Druhý den konference otevřelo vystoupení seniorského sboru Matylda a Tylda, který ukončil potlesk ve stoje a který předznamenal, že i druhý den konference bude skvělý.

Příklady dobrovolnických programů prezentovali zástupci neziskovek i obcí, nemocnic i univerzit, nováčků i zkušených matadorů. Za všechny uvádíme např. příspěvky Ing. Mgr. Tomáše Hendrycha z Krajské nemocnice Liberec: Koordinátor dobrovolníků jako strážce hodnot, Příběhy občanského sektoru přednesly PhDr. Tereza Pospíšilová, Ph.D. a Mgr. Magdalena Šťovíčková z FHS UK nebo Česko s dobrovolnictvím počítá Ing. Jakuba Dostála, Ph.D. z VŠ polytechnické z Jihlavy.

Kompletní program konference je ke stažení ZDE