Evropská unie

ADMP

DOBRO V REGIONECH

DOBRO V REGIONECH

DOBRO V REGIONECH
Hlavní rubrika: Co je nového?
Rubriky: Co je nového?, Tiskové zprávy
Datum zveřejnění: 11. října 2019

Národní asociace dobrovolnictví, z. s. (NAD) ve spolupráci s dobrovolnickými centry pořádá regionální konference věnované dobrovolnictví v jednotlivých krajích. Akce jsou realizovány za podpory Úřadu vlády ČR a Rady vlády pro nestátní neziskové organizace.

KONFERENCE DOBRO V REGIONECH – vzdělávací akce v Ústí nad Labem

Konference Dobro v regionech - Ústí nad LabemVe čtvrtek 10. října 2019 se tato konference uskutečnila ve spolupráci s Radou dobrovolnických center regionu Severozápad (RADA DC SZ) v Ústí nad Labem a přítomni byli zástupci samosprávy a neziskového sektoru. Místem setkání bylo Muzeum města Ústí nad Labem, které je jednou z mnoha organizací v našem regionu, jejíž činnost probíhá také za přispění dobrovolníků. Kromě kultury se dobrovolníci zapojují i do dalších oblastí, jako např. zdravotnictví, sociální služby, životní prostředí, sport, mimořádné události, atd. S dobrovolníky se tak můžete setkat v nemocnicích, dětských domovech, domovech pro seniory, knihovnách, při pořádání sportovních či kulturních akcích. Nejinak je tomu v Ústeckém kraji a tak příspěvky přednášejících byly rozmanité.

V dopolední části se představili oba pořadatelé – NAD s nabídkou síťování napříč celou Českou republikou a RADA DC SZ s možnostmi sdílení v regionu. Dalším příspěvkem bylo představení Domu zahraniční spolupráce a programu Erasmus+, neboť konference se stala jednou z mnoha akcí mezinárodní kampaně #Erasmusdays 2019.

Programu Erasmus+, jako jedné z možností financování dobrovolnictví, byla věnována část odpoledního bloku. „Často se setkávám s tvrzením, že dobrovolníci svou činnost vykonávají bez nároku na odměnu a proč tedy potřebujeme peníze. Naši dobrovolníci s námi spolupracující s pocitem, že za svými zády mají profesionální organizaci, která jim zajišťuje péči a podporu. A to jsou ty důvody, proč je jednou z činností koordinátora dobrovolníků vyhledávat finanční zdroje pro zajištění této profesionality.“ uvedla ke své prezentaci Bc. Stanislava Hamáková, DiS., vedoucí Dobrovolnického centra RADKA v Kadani. Finanční podporu programu Erasmus+ získal i jeden z představených projektů Wake UP! (realizátor Dobrovolnické centrum z. s.).

Do své „dobrovolnické kuchyně“ nechali nahlédnout i další přednášející. Mgr. Dagmar Pelcová z Hospice sv. Štěpána v Litoměřicích účastníkům konference představila jejich náročný a i přesto úspěšný dobrovolnický program. Od Ing. Rostislava Domoráka, ředitele Oblastní charity Ústí nad Labem, jsme se dozvěděli, co obnáší organizace Tříkrálové sbírky, která by se také bez dobrovolníků neobešla. Že se s dobrovolníkem dá vyjet i na výlet, třeba na cyklorikše, nám řekla Bc. Jiřina Gasserová z Dobrovolnického centra v Ústí nad Labem, které na tomto projektu spolupracuje se statutárním městem Ústí nad Labem.

Kontaktní osoby:
Bc. Stanislava Hamáková, DiS., lektorka,
vedoucí Dobrovolnického centra RADKA v Kadani
dcr@radka.info

Mgr. Michaela Svojanovská, koordinátorka
Národní asociace dobrovolnictví z. s.
m.svojanovska@dcul.cz