Evropská unie

ADMP

Ukázková spolupráce

Ukázková spolupráce

Ukázková spolupráce
Hlavní rubrika: Co je nového?
Rubriky: Co je nového?
Datum zveřejnění: 19. července 2017

Spektrum preventivních programů pro děti a mládež v Kroměříži dlouhodobě spolupracuje se Střediskem výchovné péče. Benefity takové spolupráce z toho mají především děti, kterým se obě organizace věnují.

Všechno je o lidech. Stará pravda. Ovšem tak laskavé a milé prostředí, které před vámi otevře svou náruč po vstupu do budovy na kroměřížském Husově náměstí č. 229 to se skutečně dnes už nevidí. „Vždycky to má takový specifický nádech, když přicházíte „kontrolovat“ šéfa,“ usmívá se koordinátor naší asociace Honza Dolínek v narážce, že v Kroměříži vede projekt Pět P předsedkyně ADMP PhDr. Dagmar Cruzová a dodává: „… ale Dáša je dokonalý profesionál, který umí uznat chybu, pokud by nějaká nastala, takže náš audit probíhal ve zcela otevřené atmosféře, jako kdekoliv jinde.“

Kroměříž patří s nadsázkou napsáno mezi bašty českého Big Brothers Big Sister, který pro tuzemsko dostal název Pět P. Historie a bohaté zkušenosti z realizace našeho projektu jsou tu znát. Nacházíme tu při rekapitulaci dokonalý mix časem prověřených metod a postupů, které dlouhodobě dobře fungují např. spolupráce při hledání a oslovování nových dobrovolníků a inovací, které nabízí současný svět jako např. komunikace projektu přes sociální sítě nebo flexibilní přizpůsobování prostoru pro setkávání s dětmi.

Nespornou výhodou zdejšího střediska Pět P je zázemí. Dostatek kluboven, malá klidná zahrádka s ohništěm a v úvodu zmíněná spolupráce se Střediskem výchovné péče je takřka dokonalý základ pro fungování dobrovolnických programů. Snad jediné místo, kde by se mohl zdejší projekt Pět P usilovat o změnu je v genderové oblasti, protože drtivou většinu dobrovolnického týmu tvoří studentky zdejší vyšší oborné školy.

Co by se naopak určitě měnit nemělo je pozice leadra zdejšího týmu. Osobnost a profesionalitu Dagmar Cruzové nelze přehlédnout. Udělené ocenění v anketě Osobnost neziskového sektoru Zlínského kraje za rok 2016 svědčí o tom, že máme v týmu velmi silnou posilu a každé gesto, každý záměr, každý dotažený projekt v Kroměříži potvrzuje, jak moc to všechno Dagmar Cruzovou baví. „Budu to tady držet, dokud budu mít sílu, protože v lidech okolo sebe cítím podporu a ochotu ke spolupráci. Práce s dětmi má v našem pojetí prevence, péče, pomoci, podpory a přátelství, které jim nabízíme velký smysl a vidím takřka dennodenně i pozitivní výsledky naší práce,“ shrnuje na závěr předsedkyně naší asociace.