Evropská unie

ADMP

Ostravští dobrovolníci ADRA strávili v loňském roce s potřebnými rekordní počet hodin

Ostravští dobrovolníci ADRA strávili v loňském roce s potřebnými rekordní počet hodin

Ostravští dobrovolníci ADRA strávili v loňském roce s potřebnými rekordní počet hodin
Hlavní rubrika: Tiskové zprávy
Rubriky: Tiskové zprávy
Datum zveřejnění: 2. února 2023

Dobrovolníci ostravského centra ADRA darovali v loňském roce 21 757 hodin svého volného času potřebným. To je vůbec nejvyšší číslo, které ADRA v Ostravě ve své čtrnáctileté historii zaznamenala. Přispěl k tomu i válečný konflikt na Ukrajině, který v únoru loňského roku vyburcoval Ostravany k nebývalé solidaritě. V rámci pomoci lidem prchajícím z Ukrajiny právě do Ostravy dobrovolníci ADRA odsloužili 11 090 hodin. Další pak věnovali dlouhodobé dobrovolnické činnosti.

„Počet hodin, které naši dobrovolníci v minulém roce strávili s potřebnými, překvapil i nás samotné. Je to opravdu rekordní číslo, a to i v rámci celé České republiky, kde má ADRA dalších 14 dobrovolnických center. Větší polovina těchto hodin připadá na pomoc Ukrajině, kdy se lidé zapojili do dobrovolnictví spíše jednorázově a na kratší dobu. Dalších 10 667 hodin se však dobrovolníci věnovali pravidelným návštěvám v sociálních a zdravotnických zařízeních, ale i v domácnostech.  Je neuvěřitelné, kolik lidí je v dnešní uspěchané době ochotno darovat to nejcennější, co máme, svůj volný čas a lidský zájem, aniž by za to očekávali jakoukoliv odměnu. I když se zdá, že to je obrovské číslo, tak uvítáme každého nového dobrovolníka. Bohužel, lidí ochotných nezištně pomáhat, je pořád méně než těch, kteří jejich pomoc potřebují“, říká Dagmar Hoferková, vedoucí Dobrovolnického centra ADRA Ostrava.

Dobrovolníci ADRA v Ostravě pomáhají potřebným ve všech etapách lidského života. Docházejí za dětmi do rodin, ale i do zařízení vyžadujících okamžitou pomoc ohroženým dětem. Navštěvují osamělé seniorky a seniory, podporují nemocné, umírající, ale i lidi se zdravotním a mentálním postižením nebo pomáhají v našich charitativních ADRA obchodech. Dobrovolník je především společníkem, posluchačem, ale po delší době se může stát i dobrým přítelem či kamarádem. Dobrovolníci sdílí se svými klienty nejenom to dobré, ale jsou jim oporou i v těžších chvílích, které mohou v životě každého z nás nastat.  

Motivaci k dobrovolnické činnosti, ale i benefity, které může přinést, popsala dlouhodobá dobrovolnice organizace ADRA v Ostravě, paní Alena. Do domova pro seniory Korýtko dochází pravidelně i se svým partnerem a někdy dokonce i se svými dětmi. „S mým mužem jsme léta podnikali. V komerčním světě je vždy něco za něco a nás od určité doby přestal tento svět uspokojovat. A tak jsme se rozhodli pomáhat a dělat radost lidem, kteří to potřebují. Pravidelně docházíme za osamělými seniory v domově, děláme jim společnost, bereme je na procházky, povídáme si s nimi. A ten pocit, když vás paní vezme za ruku a s vděčností se na vás usměje, je nepopsatelný. To dávání je vlastně oboustranné, my děláme radost jiným, ale taky z toho neskutečně čerpáme “, říká dobrovolnice Alena Škutová.

Případní zájemci o dobrovolnictví mohou organizaci ADRA kontaktovat telefonicky (733 485 548) nebo vyplnit formulář na www.adraostrava.cz.

O organizaci ADRA v Ostravě

Dobrovolnické centrum ADRA koordinuje dobrovolnické aktivity v Ostravě a okolí už od roku 2008. Po celou dobu tato organizace propojuje svět lidí, kteří chtějí pomáhat, se světem těch, kteří pomoc potřebují. Ostravská ADRA je součástí mezinárodní humanitární organizace ADRA, která pomáhá lidem v nouzi po celém světě. Dobrovolníci a dobrovolnice ADRA přinášejí radost do života seniorům, dětem, nemocným či lidem se zdravotním postižením. Kromě koordinace dobrovolnictví ADRA provozuje v Ostravě tři charitativní obchody a věnuje se i firemnímu dobrovolnictví.

Více o Dobrovolnickém centru ADRA Ostrava na http://adraostrava.cz/www.facebook.com/adraostrava nebo https://www.instagram.com/adra_ostrava/

KONTAKTY:

Komunikace s veřejností:

Mgr. Katarína Kijonková, tel. +420 731 157 469, e-mail: katarina.kijonkova@adra.cz

Ing. Dagmar Hoferková

Vedoucí dobrovolnického centra ADRA Ostrava

dcostrava@adra.cz |+420 737 913 114 |www.adraostrava.cz



Rozvoj dobrovolnictví v Ostravě a okolí můžeme realizovat díky finanční podpoře našich donátorů:

Ministerstvo vnitra ČR

Ministerstvo zdravotnictví ČR

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Moravskoslezský kraj

Statutární město Ostrava

Městský obvod Ostrava-Jih