Mikulášem nemůže být každý, dobrovolníkem ano. To by v tom byl čert!

Mikulášem nemůže být každý, ...
Hlavní rubrika: Tiskové zprávy
Rubriky: Tiskové zprávy
Datum zveřejnění: 3. prosince 2021

V neděli 5. prosince potkáme v ulicích stovky dobrovolníků v kostýmech Mikuláše, Čerta a Anděla. Ale dobrovolníků je kolem nás mnohem více, na první pohled je ani nezahlédneme. Pojďme se všemi oslavit právě v neděli Mezinárodní den dobrovolníků! Ten se slaví po celém světě již od roku 1986 rozhodnutím Organizace spojených národů.

„Chceme za Národní asociaci dobrovolnictví vzdát čest všem lidem, kteří věnují kousek svého času, svého úsměvu a energie někomu či něčemu, kdo to potřebuje. Tito lidé nečekají žádnou odměnu. Pomáhají, kde je potřeba, pro dobrý pocit a získávají maximálně nové zážitky a zkušenosti,“ vyjadřuje poděkování místopředsedkyně Národní asociace dobrovolnictví Bohdana Břízová.

Dobrovolník se vědomě a svobodně rozhodne věnovat část svého času, energie a schopností ve prospěch druhých a tuto činnost vykonává bezplatně. Tak zní jedna z definic. Dobrovolníky je možné nalézt ve všech oblastech společenského života. Někteří sází stromky, čistí potoky, nebo jinak pečují o životní prostředí, jiní hrají ochotnicky divadlo, pečují  o kulturní dědictví v muzeích nebo knihovnách. Dobrovolníky ve zdravotnictví nelze přehlédnout, ať už v krizových situacích, nebo v péči o malé či dospělé pacienty nemocnic. Neskutečně mnoho volnočasových aktivit stojí a padá s dobrovolníky, ať už ve skautském hnutí nebo třeba mezi dobrovolnými hasiči! Sport, vzdělávání, sociální oblast, … „Dobrovolníci jsou všude a pořád. Oni dobrovolničí neustále, ale na veřejnosti je to většinou vidět až při nějaké pohromě, např. při tornádu, povodních či pandemii,“ vysvětluje Stanislava Hamáková, členka Národní asociace dobrovolnictví a zároveň vedoucí Dobrovolnického centra RADKA Kadaň.

V současné době se nejvíce mluví o dobrovolnictví v souvislosti s epidemií Covid-19 – v loňském i letošním roce se opakovaně zvedla obrovská vlna solidarity a vzájemné podpory. Dobrovolníci ušili a distribuovali desetitisíce roušek, zajišťovali nákupy či jiné pochůzky pro rizikové skupiny, věnovali své dobré slovo a pochopení seniorům, či doučovali děti, které nezvládaly online výuku. V současné době tito dobrovolníci ve své činnosti pokračují, nebo se vrátili ke svým dlouhodobým dobrovolnickým činnostem, např. v oblasti sociální, kdy se pravidelně dlouhodobě věnují seniorům, lidem s postižením či dětem. I za to jim patří velké uznání.

Kontakt pro další informace:
Bohdana Břízová
místopředsedkyně Národní asociace dobrovolnictví, z.s.
info@nadobrovolnictvi.cz