Evropská unie

ADMP

Prezentace v regionech

Prezentace v regionech

Prezentace v regionech
Hlavní rubrika: Co je nového?
Rubriky: Co je nového?
Datum zveřejnění: 13. října 2017

V říjnu jsme se zúčastnili dvou akcí v regionech. Karlovy Vary a Horní Benešov jsme navštívili s představením programu Pět P.

Židle do kruhu kolem kulatého stolu pořadatelé ani v krajské knihovně Karlovarského kraje 2. října 2017 ani Kongresovém sále Horního Benešova 7. října 2017 nepřipravili, ale v obou případech to byla moc pěkná setkání, s možností představit naši asociaci a program Pět P novým potenciálním kolegům či členům.

V Karlových Varech jsme spolupořádali setkání s novým členem naší asociace INSTAND, z.ú. a zúčastnilo se jej přes dvacet profesionálů z oblasti sociální práce nebo sociálních služeb.  Představili jsme program Pět P jako novou možnost dobrovolnictví v komunitě a nabídli jsme podporu asociace a její know how pro jakýkoliv jiný mentoringový dobrovolnický program. Příklad z praxe, kde dobrovolnictví v komunitě funguje perfektně již několik let, poskytli také kolegové z plzeňského TOTEMU. Mezigenerační dobrovolnické vztahy zaujaly i účastníky kulatého stolu ve Varech a tak kromě programu Pět P se otázky na prezentující dotýkaly i dobrovolnictví seniorů a také rakouského příkladu časové banky 55+.

Setkání v Horním Benešově se konalo jako součást Dnu sociálních služeb, který pořádala místní skupina komunitního plánování. Prezentace programu Pět P velmi zaujala přítomného pana starostu Horního Benešova, který zatím neoficiálně nabídl podporu při rozjezdu Pět P ve městě. Přítomní na kulatém stolu přímo zájem o program Pět P neprojevili, ale z diskuse bylo zřejmé, že dobrovolnické setkávání dospělých s dětmi v Horním Benešově už několik let probíhá. V místní knihovně pořádají aktivity, kde se neformálně potkávají „junioři a senioři“ a jejich setkání mají svou povahou blízko dalšímu z projektů, které realizují některé členské organizace naší asociace, tj. KOMPASu.

Obě prezentační akce proběhly v rámci projektu PADMÉ a je zřejmé, že popularizace programu Pět P je stále v regionech velmi zapotřebí, protože byť náš projekt na území České republiky funguje 20 let, stále ještě je pro mnoho profesionálů v pomáhajících profesích i pro laickou veřejnost mnohdy zcela neznámý.

Těší nás, že vůči Pět P nemá nikdo žádné výhrady a že většina oslovených lidí reaguje na obsah našeho projektu velmi pozitivně. Samozřejmě chápeme, že není snadné se jen tak pustit do jeho realizace v malém nebo třeba i krajském městě, ale od toho je tu naše asociace, aby všem zájemcům dodala odvahu a byla jim oporou v prvních krůčcích, které je čekají. Konečně jde o celosvětový a velmi úspěšný projekt, který dobře funguje i u nás,“ dodává k prezentaci v regionech Honza Dolínek, koordinátor Asociace dobrovolnických mentoringových programů.