Evropská unie

ADMP

One woman show

One woman show

One woman show
Hlavní rubrika: Co je nového?
Rubriky: Co je nového?
Datum zveřejnění: 31. července 2017

Poslední zastávkou letní road show auditů Pět P byly České Budějovice, kde nás v obecně prospěšné společnosti Temperi přivítala Bohdanka Břízová.

Projekt Pět P má na jihu Čech trochu kočovnou povahu, protože vznikl na Jihočeské univerzitě, ze které se přesunul pod křídla ADRY, aby počátkem roku ještě přesídlil právě do společnosti Temperi. Po celou dobu je u něj jeho zakladatelka a jedna z výrazných osobností Pět P Mgr. Bohdana Břízová, Ph.D. „Skoro by se dalo říct, že je to tady taková One Woman Show, protože lidé, kanceláře, klubovny či okolnosti se mění, ale Bohdanka zůstává, ale všichni víme, že Bohdanka je super týmový hráč a že je pro zdejší program velkou oporou,“ usmál se po setkání nad auditem Pět P Honza Dolínek, koodrinátor naší asociace.

Temperi je název z latinského sousloví „v pravý čas“ a velmi dobře vystihuje snahu o včasnou pomoc rodinám s dětmi, nacházejícím se v obtížné životní situaci a doprovázení pěstounských rodin, žijících v Jihočeském kraji.

„Temperi kromě programu Pět P ještě realizuje další dva dobrovolnické programy: Doučování  a Program zaměřený na podporu pěstounských rodin. Zdálo se mi tedy ideální přidat k těmto dvěma ještě ten náš mentoringový,“ popisuje důvody přesunu jihočeského Pět P pod hlavičku obecně prospěšné společnosti Bohdana Břízová.

Výraznou výhodou zdejší koordinátorky dobrovolníků je dlouholetá vynikající zkušenost při práci s dobrovolníky. Ta se nyní úročí např. při vyhledávání a náboru nových dobrovolníků, protože sami studenti dnes pomáhají prezentovat program na vysoké škole mezi svými přáteli a jsou velmi aktivní a přirozeně „jako doma“ na sociálních sítích. Motivovaní a ochotní dobrovolníci svou činností mimo přímou práci s dětmi v programu pomáhají saturovat rezervy ve financích, protože např. podpora města zdejším neziskovým organizacím je menší než to známe z jiných regionů. Program má tedy omezenou možnost růst, protože kapacity současné koordinátorky a nejbližších spolupracovníků jedou na maximum.

Důležitá a dlouhodobá role Bohdany Břízové se v Asociaci dobrovolnických mentoringových programů dotýká vzniku profesní metodiky programu Pět P a také evaluace celého programu. Z toho je zřejmé, že audit programu nemohl dopadnout jinak než na výbornou, protože jak říká sama Bohdana Břízová: „Jak bych mohla chtít, aby se metodikou řídili ostatní, kdybych sama stanovené postupy a metody opomíjela.“

Když v Budějovicích debatujeme o roli asociace v kontextu spolupráce mezi ní a jednotlivými členy, dostáváme se k podobnému očekávání či doporučení jako na Moravě. Téma společných supervizí koordinátorů dobrovolníků. „Za poslední dobu jsem ve své práci s dětmi i dobrovolníky objevila několik situací, se kterými bych se moc ráda poradila s kolegy z asociace nebo jiných členských organizací. Možná nejsem jediná, kdo má takovou zkušenost a potřebu a bylo by dobré si na takové setkání najít čas,“ dodává Bohdana Břízová.

Vzájemné sdílení zkušeností mezi jednotlivými členy asociace by bylo dobré maximálně vytěžit, protože společně si můžeme v mnoha ohledech pomoci. Výstupem Budějovického auditu je tedy několik zřejmých doporučení pro nadcházející podzimní setkání členů asociace s cílem vymezit výměně zkušeností formou peer to peer co největší prostor.

Odjíždíme z Českých Budějovic plní energie, protože zdejší koordinátorka dobrovolníků má radosti z dobré práce a dobré praxe na rozdávání. Tak doufáme, že jí to ještě hodně dlouho vydrží a v duchu si přejeme, aby si o prázdninách taky trochu odpočinula a v září zase zazářila všude, kam ji dobrovolnické cesty povedou.