Evropská unie

ADMP

Musíme si pomáhat

Musíme si pomáhat

Musíme si pomáhat
Hlavní rubrika: Co je nového?
Rubriky: Co je nového?
Datum zveřejnění: 25. července 2017

Další zastávkou našich auditů byl plzeňský TOTEM, okolo kterého vystavěl tým Vlasty Faiferlíkové první mezigenerační multikulturní centrum v ČR.

Naším posláním je vytvářet pozitivní a funkční mezilidské vztahy, jak v rámci rodiny, tak v širším kontextu občanské společnosti. Tak zní motto plzeňského TOTEMU. My bychom to zjednodušili do věty: Pokud chcete pochopit, jak má správně fungovat komunitní centrum, jeďte do Plzně do Kaznějovské ulice číslo 51 a budete mít jasnou představu raz dva.

Pestrost členů naší asociace je skutečně velká a TOTEM je ideálním příkladem, jak skvěle mohou dobrovolnické mentoringové programy, zaměřené nejen na děti a mládež, podporovat základní služby a program komunitního centra. „Za to, že umíme pracovat s dobrovolníky a realizujeme program Pět P, vděčíme především kolegům z pražského centra Hestia a ústeckého Dobrovolnického centra, kteří nás před lety naučili všechno podstatné a byli nám oporou v prvních krůčcích,“ vzpomíná na počátky Pět P v Plzni Vlasta Faiferlíková, ředitelka TOTEMU a dodává: „Sdílení zkušeností je pro nás přirozená věc a tak jsme rádi, že jsme před nedávnem u nás mohli přivítat kolegyni z Karlových Varů a mohli jsme zase my pomoci v začátcích programu Pět P jí a její organizaci INSTAND.“

Hledat, vzdělávat a motivovat dobrovolníky do mentoringového programu se zázemím komunitního centra je jistě velká výhoda, ale v TOTEMU stále objevují nové možnosti, jak mladým lidem nabídnout dobrovolnickou zkušenost. Skvěle se jim daří spolupráce se školami a úspěšní jsou díky prestižnímu vzdělávacímu programu Mezinárodní cena vévody z Edinburgu. Ročně tak mohou výcvikem připravit 20 dobrovolníků.

Děti, kterým v Plzni program Pět P pomáhá, přicházejí nejčastěji na doporučení místních orgánů sociálně-právní ochrany dětí. Spolupráce se sociálními pracovníky města a jeho částí je jedním z jasným důkazů, že centrum TOTEM dobře plní roli propojovatele mezi poskytováním profesionálních sociálně aktivizačních služeb a přirozenou ochotou lidí v komunitě si pomáhat. „Na jedné straně máme mnoho mladých lidí, kteří čekají, až jim bude 15 let a zapojí se do našich programů a na straně druhé v TOTEM jako dobrovolníci působí přes 120 seniorů,“ vysvětluje Vlasta Faiferlíková.

„Aby to celé mohlo fungovat, neobejdeme se bez vzájemné úzké spolupráce a pomoci jeden druhému. Musíme si pomáhat. Po celý rok držíme systém společných porad a při realizaci akcí každý zná své kompetence a úkoly a současně je ochotný poradit nebo pomoci kolegovi s jeho akcí. Za tým, který se nám podařilo s postupem času vybudovat, jsem velmi vděčná, stejně tak za nové dobrovolníky, kteří přicházejí a pomáhají nám posouvat význam a dosah TOTEMU stále výš,“ uzavírá ředitelka a předsedkyně správní rady mezigeneračního centra Vlasta Faiferlíková.

K tomu snad jen můžeme dodat, že letošní audit Pět P konstatoval, že všechny v minulosti uložená doporučení byly koordinátorkami Pět P zapracovány do systému projektu a letošní audit žádné rezervy nebo nová doporučení pro tým TOTEMU nekonstatoval. Blahopřejeme a těšíme se na další spolupráci.