Evropská unie

ADMP

Jsem ráda, že se mohu poradit

Jsem ráda, že se mohu poradit

Jsem ráda, že se mohu poradit
Hlavní rubrika: Co je nového?
Rubriky: Co je nového?
Datum zveřejnění: 14. července 2017

Ve Zlíně funguje program Pět P od roku 2001 a má dokonce i vlastní hymnu což je jeden z mnoha důkazů, že v tomto městě projekt šlape jak hodinky.

Rozhovor s koordinátorkou dobrovolníků i celého programu Marií Forgáčovou nemá slabá místa. Ať už vypráví o historii programu, povinné administrativě, spolupráci s partnery či supervizi je z jejího hlasu znát, jak moc ji práce těší a jak moc do ní vkládá a v minulosti vložila energie. Daleko nad rámec svých povinností. Snad v jediné chvíli rozhovor změní atmosféru a ještě přidá na obrátkách, když vypráví o „svých“ dobrovolnících. O těch, kteří pomáhají aktuálně nebo těch, za kterými se ohlíží do historie.

Všichni víme, že dobrovolníci jsou základním stavebním kamenem programu Pět P a nosili bychom dříví do lesa, kdybychom omeldovali, jak důležité je se dobrovolníkům správně věnovat. Nicméně pojetí, které své práci vtiskla Maruška Forgáčová ve Zlíně nese vedle důležité profesionality i výrazný punc obyčejné „člověčiny“ a právě tento lidský vztah jako součást profese je něco, na co může být zlínský spolek Domek - prevence, podpora, výchova, vzdělávání, terapie, pod jehož střechou je projekt realizován, náležitě pyšný.

Však vděčnost k Pět P cítí i maminky, které na webu spolku moc hezky mluví o dobrovolnících svých dětí. „Musím říci, že Věruška je zlatý člověk. Terezka jí má moc ráda a vždy se na ní těší. Po jejich setkání je vždy plná energie a pusa jí jede, že je k nezastavení... prostě ožije.“ Taková upřímná citace asi ani nepotřebuje auditorské razítko, ale právě s ním naše asociace letos v červenci do Zlína přijela.

Pravidelné audity pomáhají všem členům asociace ohlídat a udržet kvalitu programu Pět P a jsou skvělou možností sdílet dobrou i špatnou praxi napříč všemi městy a místy, kde projekt Pět P funguje.

Každý profesionál v pomáhajících službách čas od času potřebuje nezávislou férovou zpětnou vazbu  a je dobré, že naše asociace takovou podporu umí poskytnout. „Jsem ráda za spolupráci s kolegy z Kroměříže, Prahy, Ústí nad Labem a dalšími. Někdy jsem na rozhodování o budoucnosti nebo povaze projektu sama a jsem ráda, že se mám s kým poradit,“ popisuje zkušenosti se členstvím v ADMP sama Marie Forgáčová.

Letošní audity tedy odstartovaly a prázdninová roadshow může začít.

Hymna zlínského Pět P, kterou nazpívala jedna z členek zlínského týmu dobrovolníků :)