Evropská unie

ADMP

Dobří lidé v těžké době

Dobří lidé v těžké době

Dobří lidé v těžké době
Hlavní rubrika: Co je nového?
Rubriky: Co je nového?
Datum zveřejnění: 8. dubna 2020

Renáta Gajová je jednou z mnoha ochotných lidí, kteří v těchto dnech pomáhají druhým. Ještě před pár týdny navštěvovala se svým psem jménem Theo Domov Magnolie, aby udělala radost seniorům.

Domovy pro seniory jsou ale nyní i pro návštěvy dobrovolníků uzavřeny, a tak Renáta neváhala ani chvíli a nabídla své síly a volný čas Dobrovolnickému centru ADRA pro aktuální pomoc. Kromě šití
stovek roušek, ke kterému využila dávné rady a také materiál od svých babiček, se zapojila do nákupů pro lidi vyššího věku nebo v karanténě.

Zeptali jsme se jí na první zkušenosti:

Proč jste se do pomoci zapojila?

Mám teď víc času, nemůžu se scházet s přáteli a nechodím do školy, tak jsem ráda, že mohu využít volný čas způsobem, který někomu hodně pomůže.

Co Vám běží hlavou, když telefonuje koordinátorka ADRA s potřebou dalšího nákupu?

No, zpočátku jsem byla nervózní, říkala jsem si, že přesně nevím, co jsou senioři zvyklí kupovat, přála jsem si, aby byli spokojeni. Ale snažím se vžít do jejich kůže a nakonec to vždycky dopadlo spokojeností. Zároveň mám ale vždycky radost, že můžu být užitečná.

Co byste vzkázala čtenářům?

Nebojte se nabídnout pomoc svým sousedům seniorům. Za pomoc s nákupy jsou velmi vděční. A pokud jste sami vyššího věku, nebojte se o pomoc požádat, ať už rodinu, sousedy, nebo organizace jako ADRA. Nakonec můžeme mít všichni dobrý pocit, že jsme tu jeden pro druhého.

Dobrovolnické centrum ADRA prozatím na Zelené lince 800 199 922 oslovily stovky seniorů z Ostravy. Ve spolupráci s Městskou policií Ostrava je ADRA propojuje s důvěryhodnými dobrovolníky, kteří mohou nákupy zajistit do druhého dne, a to i opakovaně. V současné době ADRA oslovuje širokou
veřejnost s prosbou o tisk a vyvěšování letáků s nabídkou Zelené linky, aby se možnost nákupů dostala k co největšímu počtu seniorů.

Je povzbuzující vidět, že i v nelehké době si lidé pomáhají.